Psychosomatische fysiotherapie
Psychosomatisch fysiotherapie is een behandelvorm die zich richt op ‘lichaam’ en ‘geest’. ‘Psyche’ betekent geest en ‘somatisch’ betekent lichamelijk. De psychosomatisch fysiotherapeut kan u helpen om inzicht te krijgen in de wisselwerking hiertussen. U kunt leren hoe u via de geest het lichaam kunt beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld door anders tegen de klachten aan te kijken of door anders met uw klachten om te leren gaan. Ook kunt u leren hoe u via het lichaam invloed kunt hebben op de geest. Bijvoorbeeld door vaker een pauze te nemen of juist meer in beweging te komen, afhankelijk van uw situatie.
Veel onbegrepen lichamelijke klachten worden veroorzaakt door spanningen en stress. Die stress kan zich vastzetten in het lichaam. Hierdoor kunnen allerlei lichamelijke en psychische klachten ontstaan. Enkele voorbeelden hiervan:
Bij psychosomatische fysiotherapie is het lichaam het uitgangspunt. De klachten worden in kaart gebracht en samen wordt bekeken hoe de klachten uw leven belemmeren of verstoren. Door meer bewust contact te maken met het lichaam en de klachten, krijgt u meer inzicht in de factoren die uw klachten beïnvloeden. Vaak is het nodig om weer te leren ontspannen. Ook kan het nodig zijn om juist meer in beweging te komen. Samen wordt gezocht naar wat er nodig is, om meer balans in uw leven te creëren. Zodat de lichamelijke en psychische klachten beter handelbaar worden, kunnen verminderen of verdwijnen.
De samenhang tussen de lichamelijke klachten en geestelijke of emotionele invloeden is niet altijd direct duidelijk. Het zijn vaak de lichamelijke klachten die op de voorgrond staan. Ook is er vaak geen aantoonbare lichamelijke oorzaak gevonden door de artsen, hoewel de klachten wel ‘echt’ aanwezig zijn. Een psychosomatisch fysiotherapeut kan hierbij duidelijkheid scheppen en hulp bieden.
Klachten
Bij de volgende klachten kan psychosomatische fysiotherapie u helpen:
Maar ook bij:
Oorzaak van de klacht
Er zijn verschillende factoren die de oorzaak kunnen zijn van het ontstaan of blijven bestaan van de klachten.
Voorbeelden hiervan zijn:
Door deze oorzaken kan er steeds meer emotie opgeslagen worden in het lichaam, als deze niet voldoende verwerkt of doorleefd wordt. Ook blijkt het in deze situaties vaak lastig om een duidelijke structuur in het dagelijks leven te behouden. Het lichaamsbesef kan veranderen en het stellen van grenzen voor uzelf of naar de buitenwereld, blijkt dan vaak niet goed te lukken. Hierdoor wordt er voorbijgegaan aan wat werkelijk goed is voor u. Zo kan er steeds meer spanning in het lichaam opstapelen. Hierdoor kunnen de lichamelijke en psycho-emotionele klachten verergeren; de emmer stroomt dan ‘figuurlijk’ over.
HOE UITEN SPANNINGSKLACHTEN ZICH LICHAMELIJK?
Spanningsklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten:
HOE UITEN SPANNINGSKLACHTEN ZICH PSYCHO-EMOTIONEEL?
Een aantal van bovenstaande zaken zult u misschien herkennen, omdat we hier allemaal weleens mee te maken hebben. Mocht u al langer last hebben van een of meerdere van bovengenoemde klachten, dan is het zinvol om een afspraak te maken met een psychosomatisch fysiotherapeut.
Coaching bij stress en burn-out
Stop piekeren. Blijf niet zitten met spanningsklachten: herwin je energie en mentale vitaliteit.
We moeten met minder mensen steeds meer werk verzetten. Een overvolle postbak, voortdurend bereikbaar zijn, veranderingen, nieuwe technologie, gebrek aan steun, zware verantwoordelijkheden, veeleisende klanten of leidinggevenden, conflicten op het werk, verantwoordelijkheden thuis, presentaties, …er zijn veel stressbronnen in ons leven.
Stress ontstaat als er meer van je gevraagd wordt dan je denkt te kunnen waarmaken. Coaching helpt je beter omgaan met stress, herstellen van stressklachten of burn-out, op een gezonde manier re-integreren en duurzaam stressbestendiger worden.
Een intensieve systematische begeleiding, gericht op inzicht in eigen stressbronnen en verbeteren van vaardigheden in het omgaan met stress. Indien je door stress ziek thuis bent, werken we aan spoedige terugkeer naar werk. Pas op het moment dat dit verantwoord is. Dat kan je eigen werk zijn, een aangepaste functie of ander werk.
Stress en burn-outcoaching biedt methoden om stress te verminderen, burn-out te voorkomen, of verhelpen / verkorten. Het draagt bij aan duurzame, gebalanceerde, gemotiveerde en vitale inzet.
Voorbeeldvragen stress, burn-out en re-integratiecoaching
Aanpak volgens het 8 stappenplan
Samen bekijken we welke stappen voor jou nodig zijn